SMIFF-N-WESSUN
13/04

  • 00Days
  • 00Hours
  • 00Minutes
  • 00Seconds

Smif-N-Wessun geeft het startschot van Hip Hop Hooray Back2Scratch, een reeks evenementen waar boegbeelden uit de kleurrijke hiphopgeschiedenis De Chinastraat in Gent gaan bezetten. Daar aan gekoppeld kunnen ambitieuze creatievelingen hun talent tentoonstellen voor jury en publiek, op de Freestage Events. Pin het vast: Smif-N-Wessun, woensdag 13 april, Chinastraat. 

Kickin' off BACK2SCRATCH

Het duo Tek en Steele uit Bedstuy-Brownsville, Brooklyn verscheen voor het eerst op Enta Da Stage van Black Moon, waar hun harde teksten en onderlinge chemie onmiskenbaar je oren overvallen. Hun passages op de tracks Blac Smif-N-Wessun en U Da Man creëerden een immense hype voor hun debuut. Twee jaar later maakten Tek en Steele zich onsterfelijk met hun eerste album, Dah Shinin’. Parels als Wrekonize en Bucktown vormden de blueprint voor de jongere generaties hip hop. 

Dah Shinin’ trok de aandacht van de hiphopfan terug naar de East Coast en luidde de gelijknamige fourth wave of hip hop in. En hoe.

Ruwe scratches, jazzy samples, harde en diepe drums, naadloze micswitches en in-your-face flows kenmerkten een ijzersterk duo dat steevast Brooklyn anthems afleverde. Smiff-N-Wessun was boom bap, en boom bap was Smiff-N-Wessun.

Hun bekendheid reikte ook tot buiten de hiphopwereld, wat eindigde in een gedwongen naamsverandering. De Amerikaanse wapenfabrikant Smith & Wesson smeet hen een rechtszaak om de oren wegens ‘trademark infringement’. Smif-N-Wessun werd in 1996 omgedoopt tot Cocoa Brovaz om de rechtszaak te ontlopen. Tek & Steele rapten en releaseten onder Cocoa Brovaz tot 2005. In dat jaar konden ze hun originele naam eindelijk weer gebruiken. 

De terugkeer van de naam Smif-N-Wessun ging gepaard met het hervinden van hun energetische hardcore vibe. In datzelfde jaar 2005 releasete het duo Smiff N Wessun Reloaded

Gespijsd met features van onder andere Talib Kweli op Crystal Stair en Dead Prez op Warriorz Heart: Gangbang, waren Tek en Steele terug van nooit weggeweest. 

Tek & Steele (creds PhotoRob)

En op dat elan gingen ze voort. Eind 2007 brachten ze Smif-N-Wessun: The Album uit. In de zomer van 2011 volgde Monumental, een album compleet geproduced door mede hiphop-legende Pete Rock. In 2013 kwamen de reggae-invloeden meer op de voorgrond in de EP Born and Raised. Hun jongste album, The All, kwam uit in 2019.

In 2018 was het hun beurt voor een Tiny Desk Concert. NPR liet er al ongelooflijk veel gevestigde waarden in de rapscene de revue passeren, Smiff-N-Wessun kon dus niet ontbreken. All-round smoothness met een liveband! De versie van Bucktown is om van te smullen. In datzelfde jaar waren ze hier in België ook te zien op Betong

Vier jaar later kunnen wij vol trots aankondigen dat ze ons land nog eens bezoeken voor een set in De Chinastraat op 13 april. Aanwezigheid is een must!

Natuurlijk heeft zo’n set een beestig voorprogramma nodig. Naar goede Hip Hop Hooray-gewoonte is dat een plaatsje dat te verdienen valt. Ken of ben jij zo’n artiest die barst van het potentieel, klaar om voor die plek op het podium te strijden? Schrijf je dan hier in.

Arthur 

28/02/22