Slum Village
18/05

  • 00Days
  • 00Hours
  • 00Minutes
  • 00Seconds

BACK2SCRATCH, episode two. HHH stelt u met wreed veel trots het volgende pioniersduo voor die De Chinastraat gaat doen daveren op haar grondvesten. Slum Village, vandaag gevormd door T3 en producer Young RJ, zijn al 26 jaar lang een invloedbron voor het hele hiphoplandschap. En nu, op 18 mei, komen ze bewijzen waarom. Spreading the love from Detroit all the way to Ghent. Die 26 jaar kenden naast hoogtepunten ook heel wat turbulentie. Om uw geheugen op te frissen, hier een kleine historie en lofzang.

Slum Village werd in ’96 gevormd door een trio uit Detroit. Rappers Baatin, T3 en producer en rapper J Dilla, drie gasten die samen opgroeiden in de wijken van de hoofdstad van Michigan, waren daarvoor al bekend in de undergroundscene.

Het originele Slum Village Trio: J Dilla, T3 & Baatin (foto: Kickmag)

Vooral J Dilla ging het voor de wind. Op z’n twintigste werd hij gezien als één van hip hop’s mooiste vooruitzichten. Nog maar net afgestudeerd van z’n high school was Dilla’s portfolio eentje om U tegen te zeggen: verschillende projecten met gevestigde East Coast-waarden zoals Pharcyde, De La Soul, Busta en Q-Tip

Nog geen jaar later vormde hij met die laatste en mede Quester, Ali Shaheed Muhammad, het productiecollectief The Ummah (arabisch voor ‘gemeenschap’). Zij produceten onder andere Beats, Rhymes & Life en The Love Movement van A Tribe Called Quest.

Terug naar Slum. Door hun bekendheid in Detroit’s underground werd er reikhalzend uitgekeken naar hun eerste album. Dat namen ze op tussen ’96 en ’97. Fan-tas-tic Vol. 1 werd pas 8 jaar later officieel gereleaset. Maar de bootlegversie werd al in ’97 gelekt, en zette toen al het hele underground circuit op z’n kop.

Ze werden er direct door gedubd als de opvolgers van de Tribe, maar zo dachten ze er zelf niet over. In de woorden van Baatin deden ze dingen die anderen nog niet deden. Tribe was vredig, Slum Village allesbehalve. 

De thema’s waarover T3 en Baatin rapten, en de “tag-team” manier waarop ze dat deden, werden gretig overgenomen door latere rappers. Om nog maar te zwijgen over J Dilla’s productie. Die zette bijna helemaal alleen een subgenre op poten. De lage frequenties, zwoele bassen en drums zijn de bakermat van neo soul en eigenlijk ook Lo-Fi hiphop.

Hun volgende album, Fan-Tas-Tic Vol. 2, verscheen in 2000. Het bestond voornamelijk uit revamps en remasters van Vol. 1, maar was wel hun officiële debuut. Dit kwam vooral door interne problemen met het label A&M Records. Normaal gezien zou het album al in ’98 verschenen zijn, maar het wanbeleid en uiteindelijke failliet van dat label zorgde 2 jaar lang voor onzekerheid. 

Na te tekenen bij hun nieuwe label Barak lag het album eindelijk in de rekken. Fan-Tas-Tic Vol. 2 kreeg vanuit alle hoeken lovende kritiek. Een greep: “Slum Village is going to single-handedly save rap music.” De collabs op dat album zijn ook om van te smullen.

Best Kept Secret, het album onder alias J-88

Een andere uitschieter van de problemen met A&M Records had te maken met de release van hun derde album. In hetzelfde jaar als Vol. 2 brachten ze het album Best Kept Secret uit, maar dan onder hun alias J-88 bij het label Groove Attack. Dit omdat ze de naam Slum Village niet mochten gebruiken buiten het inmiddels failliete label A&M.

Dilla. (foto: Fashionablyearly.com)

Een jaar na deze releases verliet J Dilla Slum Village om zich meer te richten op solowerk. In 2006, vijf jaar na zijn vertrek en elf jaar na het begin van zijn invloedrijke carrière, stierf hij aan de gevolgen van TTP en de multi-autoimmuunziekte Lupus. Over de hele hiphopwereld werd gerouwd. Dilla laat tot vandaag een tijdloos en game-changing repertoire na.

Ook founding member Baatin’s rol binnen het collectief kwam tragisch ten eind. Baatin (Arabisch voor ‘verborgen’, wijzend op zijn nieuwgevonden spiritualiteit) was voor Slum Village bekend als Scandalous-T en Eazy-T. Het jaar na de tour voor hun derde (officiële) album Trinity in 2002, werd hij uit het collectief gesmeten door onverdraagbare gezondheidsproblemen.  

De diagnose: schizofrenie. Hij probeerde nog een solocarrière ineen te boksen als Baatin the Slumlord en werd in 2008 zelfs terug toegelaten tot de groep, maar een jaar later werd hij thuis dood teruggevonden ten gevolge van coke-misbruik. In 2018 werd zijn single Don’t Stop nog postuum uitgebracht.

Baatin The Slumlord (foto: Loveturl)

Na het vertrek van Dilla werd Elzhi binnengehaald voor de productie van Trinity. Het derde album was geen zo’n groot succes als de vorige. Toen Baatin in 2003 uit de groep werd gesmeten, waren ze nog maar met twee.

(Foto: OOCities.org) Elzhi in het midden. In de korte periode dat Baatin en Elzhi er samen bij waren. (foto: OOCities.org)

Maar de groep wist zoals altijd enorm sterke collabs uit te brengen. Op het album Detroit Deli uit 2004 staat zo onder andere de hit single Selfish, geproducet door Ye met een feature van John Legend, Dirty met Wu-Tang-icoon ODB, en het brokje nostalgie Reunion met J Dilla.

In 2005 volgde de mixtape Prequel to a Classic, met voornamelijk onuitgebracht materiaal van vroeger. In dat jaar werd ook het Selftitled album gereleaset.

In 2008 kondigde T3 in een interview aan dat ze, naast het terugbrengen van Baatin, ook  Dilla’s broer, Illa J, gingen betrekken bij SV, “to bring back the Dilla-essence”. Twee jaar later brachten ze Villa Manifesto uit. Er werden beats van de inmiddels overleden Dilla gebruikt, daarnaast ook onuitgegeven en nieuwe teksten van Baatin. 

T3 (foto: Trace)

Het album werd vooral uitgebracht om de reünie en nagedachtenis van de groep te vieren. Hier worden ook voor het eerste alle zes leden als geheel vernoemd: founders T3, Baatin en J Dilla; aansluitende producers Elzhi, Illa J en Young RJ.

Maar dat was het eerste en laatste wapenfeit van de zes tezamen. In 2013 kwam hun zevende studioalbum uit, Evolution. Enkel T3 en Young RJ werkten hier als vaste kern aan. 

Daarnaast zijn er wel cameo’s van Havoc, Focus…, DJ Jazzy Jeff, Blu, Big Pooh en J. Ivy. Op Turnin’ Me Off hoor je de Plugs van De La Soul.

In 2015 volgde Yes! Daarop maakten onder andere Illa J, Phife Dawg gesampled op Push It Along), BJ The Chicago Kid (Expressive) en De La Soul (Right Back) een guest appearance. Ook werden er nog enkele beats van Dilla en vocals van Baatin postuum gebruikt. Een album dat wederom gigantisch in de smaak viel bij menig hiphopfan. Een jaartje later volgde hun laatste album Vol. 0.

In Slum Village’s discografie zijn ook veel mixtapes, cameos, EPs en instrumental versions te vinden. Puur genieten.

Very long story short: reden genoeg om 18 mei vrij te houden in uw agenda.

Eén probleem: T3 en Young RJ hebben geen voorprogramma. Ken of ben jij iemand die dit gaatje kunnen vullen? Schrijf u dan zeker in voor de freestage contest op woensdag 11 mei. In de Funke zal jury, bestaande uit DJ Grazzhoppa, DJ MixMonsterMenno en DJ TLP Troubleman wie deze eer mag waarmaken. Je kan uw inzendingen doorsturen tot 26 april. Op 4 mei wordt per mail meegedeeld welke artiesten live drie tracks mogen brengen in de Funke. Na de contest volgt een cypher gehost door de DJ’s van de jury.

Klik hieronder om je inzending door te sturen. Je zal snel genoeg van ons horen.